Ce semne de alarma urmarim pentru a depista anemia la sugari?

By 5 July 2017Anemia

Anemiile sugarului.

Anemia precoce a sugarului

Perioada de manifestare este in jurul varstei de 3 luni. Initierea producerii acestei anemii are la baza mecanismul descris in articolul anterior (citeste si „Misterul copiilor galbeni – icterul neonatal”); respectiv distrugerea globulelor rosii fetale incarcate cu hemoglobina fetala si inlocuirea lor cu cele de tip adult adaptate la oxigenarea de la nivel pulmonar.

In cele mai multe cazuri, organismul sugarului compenseaza rapid aceasta distrugere producand la nivelul maduvei osoase noile hematii in numar mare. Daca insa in depozitele corpului (in special in ficat) nu avem elementele de baza necesare formarii globulelor rosii (Fier, vitamine, proteine, aminoacizi esentiali, etc.) productia va fi deficitara. Altfel zis se vor produce hematii putine si de proasta calitate respectiv o anemie carentiala.

Ce aduce dupa sine anemia carentiala?

Globulele rosii mai putine ca numar, continand o cantitate mai mica de hemoglobina cu deficit de calitate, va lega din plamani o cantitate mai mica de oxigen. Daca acest deficit de oxigen dureaza mai mult vor avea de suferit toate tesututrile corpului – inclusiv muschii, creierul, ficatul, oasele, etc.

In ansamblu sugarul va creste mult mai greu atat in greutate cat si in lungime, iar performantele lui vor fi intarziate. Copii anemici sunt mult mai receptivi la bolile intercurente (ex. raceli) si fac forme mai grave. Sufera si inima sugarului care este nevoita sa bata mai repede pentru a putea recircula prin plamani hematiile putine si de proasta calitate – circuland mai des prin plamani se incearca o oxigenare mai buna.

Ce semne de alarma urmarim pentru a depista anemia?

  • Pielea (tegumentele) este palida, cu elasticitate scazuta
  • Fata este incercanata
  • Parul este mai rar si se rupe mai usor
  • Sugarul este somnolent
  • Cresterea in greutate este deficitara

In aceste cazuri se recomanda prezentarea la medicul specialist pediatru, care cu rezultatul analizelor de laborator va stabili gradul anemiei, conduita de tratament cat si durata acesteia.

In principiu se folosesc preparate de fier + vitamine.

pediatro medic

Tratamentul va dura nu numai pana la corectarea periferica – adica globulele rosii circulante – ci pana la umplerea depozitelor din corp (ficat, maduva) cu toate componentele necesare pentru producerea globulelor rosii.

Atentie!!!! Produsele de Fier innegresc scaunul, dar nu este un semn de alarma. Unele din ele pot determina constipatie sau scaune mai moi caz in care mamele trebuie sa se adreseze din nou medicului specialist pediatru pentru reajustarea dozelor sau schimbarea produsului medicamentos.

Anemia tardiva a sugarului

Perioada de manifestare este intre 6-8 luni.

Cauzele principale sunt reprezentate de o diversificare mult intarziata sau defectuasa a alimentatiei sugarului. Daca in primele 3-5 luni de viata, laptele matern sau laptele artificial (praf) umanizat acopera aportul de nutrienti necesari unei dezvoltari armonioase a sugarului, peste aceasta varsta laptele matern sau cel artificial nu mai sunt capabile sa sustina singure aceasta dezvoltare.

In lipsa substantelor de baza (Fier, proteine, vitamine, etc.) productia de hematii va fi deficitara. Noile hematii produse vor fi in numar scazut si de proasta calitate.

Manifestarile / semnele vizibile, percepute de mama sunt similare cu cele din anemia precoce a sugarului.

In principiu, atitudinea terapeutica este similara si de aceasta data recomandarea este ca mama sa nu inceapa tratamentul inaintea unui consult la cabinetul medicului specialist pediatru, unde pe baza examinarilor de laborator se va stabili conduita tratamentului (durata, doze individualizate, control clinic si analize laborator, recomandari dietetic, etc.).

 

Dr. Parti-Bugariu Ligia