Cateva din secretele bebelusului tau

CATEVA DIN SECRETELE BEBELUSULUI TAU

CRIZA GENITALA (CRIZA HORMONALA) A NOU-NASCUTULUI.

Reprezinta nu neaparat o stare de boala ci mai degraba o stare spectaculoasa dar mai putin periculoasa a nou-nascutului.

Manifestarile principale sunt reprezentate de tumefierea si cresterea in volum a glandei mamare (sanilor) nou-nascutilor indiferent de sex (atat la fetite cat si la baietei).  La fetite se mai poate constata o roseata, usoara tumefiere a glandelor genitale. Uneori la nivelul sanului poate aparea chiar o secretie albicioasa asemamnatoare laptelui matern, iar la nivel genital a unor secretii care ne duc cu gandul la un mic ciclu menstrual.

Baza acestor modificari spectaculoase este trecerea prin intermediul placentei in sangele fetal a unei cantitati mai mari de hormon feminin de tip matern (progesteron, prolactina, etc.).

Ca sa explicam mai simplu – se produce un fenomen de “stoarcere hormonala” si in general apare la nasterile mai dificile, prelungite, precipitate.

Criza Genitala

Criza Genitala

In mod obisnuit aceste modificari ale nou-nascutului trec in cateva zile, maxim 10-14 zile timp in care excesul de hormon matern este eliminat. Din acest motiv nu consideram aceasta stare ca si boala ci doar o manifestare extrema a fiziologicului (normalului).

In general chiar si tumefieri semnificative ale glandei mamare cedeaza la aplicarea unor unguinte cu antiinflamatorii.

Dar pentru ca pot exista si cazuri rare, ascunse, cu alte boli care pot da aceste modificari, orice mama care observa la copilasul ei aceste semne este de dorit sa se adreseze medicului specialist pediatru.

MILIUM SEBACEU (MILIARIA)

MILIUM SEBACEU (MILIARIA)

Mici puncte albiciose sau alb-galbui, multiple, prezente la nivelul fetei, grupate in special pe si in jurul nasului si barbiei. Au la baza acelasi mecanism de producere, dar mult mai atenuat.

Nu necesita tratament, trec de la sine.

Cum deosebim acest aspect de leziunile infecto-contagioase cutanate cu aspect asemanator?

  • Milium sebaceu nu are halou inflamator in jur (lipseste roseata)
  • Nu este sensibil la palpare
  • Nu se extinde in timp ci din contra are tendinta la disparitie

In cazul oricarui dubiu se recomanda ca mama sa se prezinte la medicul specialist pediatru sau dermatolog.

DIATEZA EXUDATIVA (DERMATITA SEBOREICA)

DIATEZA EXUDATIVA (DERMATITA SEBOREICA)

Termenul se refera la sugarii cu “solzisori” la nivelul pielii paroase a capului +/- roseata obrajilior.

“Solzii” pot acoperi o zona limitata sau mai extinsa, dar in general sunt mai centrati pe crestet decat in partile laterale. Culoarea poate varia intre galben, portocaliu – maroniu sau chiar cenusiu. Roseata este mai degraba “in pata” decat punctiforma si slab delimitata (se pierde in culoarea normala a pielii). Nu rareori si la nivelul obrajilor pot aparea cruste albicioase, subtiri (“coji”). Aceasta manifestare NU o consideram boala ci o limita extrema a normalului.

Din ce sunt formati acesti solzisori?

In scop protectiv stratul de piele de la suprafata corpului este acoperit cu celule bogate in cheratina. Aceeasi substanta se regaseste in cantitate mai mare si la nivelul unghiilor si parului. Aceasta stare (prezenta acestor “solzisori”), chiar si fara tratament dispare odata cu inaintarea in varsta, ramanand foarte rar doar “urme” la varsta de 1 an.

In concluzie este vorba mai mult de un aspect estetic negativ decat o boala periculoasa. Din cauza acestui aspect neplacut vederii, unele mame incearca prin orice mijloace sa scape de “solzisori”. Manevrele brutale pentru desprinderea lor (cu piaptanul, prosop cu textura mai dura, etc.) nu fac decat rau. Desprinderea in acest mod provoaca rani sangerande care deseori se pot suprainfecta si pot lasa cicatrici permanente.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca acesti sugari nu sunt mai “urati”ca altii si aceste manifestari nu sunt cauzate de cine stie ce blesteme sau deochiuri facute de vreo vecina invidioasa.

Pe de alta parte, aceasta stare atrage atentia medicului specialist pediatru asupra unor riscuri.

Acesti sugari sunt de obicei grasuti, bine dezvoltati, cu o pofta de mancare remarcabila. In limbaj de specialitate numim acesti copii limfo-timici. Deci in aceste cazuri ne asteptam ca acesti copii sa aiba un timus (“glanda copilariei”) la extrema superioara a normalului sau chiar peste (hipertrofia de timus).

Bebelusii limfo-timici sunt predispusi la infectii respiratorii si tulburari digestive (scaune diareice). Din cauza cresterii mai rapide in lungime si in greutate sunt mai predispusi la riscul dezvoltarii rahitismului.

In concluzie, acesti sugarei nu sunt bolnavi ci doar necesita o supraveghere mai atenta.

Cum combatem aspectul neplacut?

Cum am mai amintit nu vom incerca sa indepartam mecanic crustele sau scuamele de la nivelul obrajilor. NU vom aplica unguiente care sa contina antibiotice sau cortizonice. In principiu trebuie aplicate unguiente / creme “grase” care vor inmuia solzii iar dupa cateva zile de la aplicare se vor desprinde singuri dupa baita zilnica a sugarului. Mama nu trebuie sa se alarmeze daca acesti solzisori vor reaparea; va aplica acelasi tratament. Corect tratat, in timp, aceste manifestari se atenueaza si dispar.

Este total contraindicat sa se aplice tot felul de leacuri “babesti” gen – frunza de varza, stevie, loboda, brusture, etc. pe capul sau obrajii sugarului.

Intr-o prima etapa daca mama nu are acces la un medic specialist pediatru sau specialist dermatolog poate aplica uleiuri vitaminizate “pentru pielea copilului ” care se pot procura de la farmacii fara pretentii sau chiar din supermarket-uri.

De ce este necesar sa efectuam o consultatie la medicul specialist pediatru?

“Riscul” ascuns il reprezinta hipertrofia de timus. Daca medicul specialist dermatolog eventual medicul de familie pot stapani cu succes manifestarile de la nivelul pielii, medicul specialist pediatru are competenta de a depista, evalua si de a controla evolutiile si complicatiile date de o hipertrofie de timus.

In mod ideal, mama nu va trata singura sau din auzite aceste manifestari cutanate. Ea trebuie sa se adreseze initial medicului de familie care va colabora cu medicul specialist pediatru si specialist dermatolog pentru supravegherea acestor cazuri.

Dr. Parti-Bugariu Ligia