Cum mentinem secretia lactata?

secretia lactata pediatru oradea

In mod natural orice noua mamica va avea secretie lactata. Cat timp dureaza aceasta secretie sau ca sa raspund la intrebarea “Cat timp o sa am lapte?” aceasta este o chestiune variabila, procesul fiind influentat de cativa factori despre care o sa vorbim in cele ce urmeaza.

Daca vrem sa mentinem secretia lactata sanul trebuie “golit” de fiacare data. Suptul si golirea sanului sunt adevaratii factori care stimuleaza si intretin lactatia.

In mare parte din cazuri, la inceput, in primele luni de viata sugarul nu suge tot laptele produs de san. Ideea ca surplusul de lapte ramane pentru viitoarea masa este gresita. Cu cat ramane mai mult lapte restant, producerea laptelui proaspat scade.

Mai mult chiar, laptele ramas “se branzeste”; canalele galactofore prin care laptele iese la suprafata se pot infunda. Este posibil ca acest lapte “branzit” se se suprainfecteze cu bacterii. Sanul se inflameaza – se umfla, devine rosu, dureros; afectiunea se numeste MASTITA. In acest caz secretia lactata se va opri.

In anumite cazuri se poate ajunge chiar la mici interventii chirurgicale, mici incizii la nivelul sanului, pentru ca laptele suprainfectat sa poata fi evacuat, de obicei fiind necesar si tratament cu antibiotice si antiinflamatorii. In aceste cazuri continuarea lactatiei nici nu mai intra in discutie.

Cum putem preveni aceste complicatii?

Important este ca mama sa stie ca este fenomene se instaleaza relativ rapid, respectiv de ordinul zilelor nu de ordinul saptamanilor sau lunilor.

secretia lactata pediatru

Ce trebuie sa faca si sa observe mama?

Dupa toaleta locala a sanului atat inainte cat si dupa supt, mama trebuie sa-si controleze sanul.

 • Mama trebuie sa-si inspecteze vizual sanii. Orice roseata aparuta reprezinta un semnal de alarma (orice autoevaluare vizuala seriosa este necesar sa fie facuta in fata oglinzii)
 • Al doilea tip de inspectie este prin palpare (se va pipai sanul). Orice diferenta de temperatura intre cei doi sani sau intre diverse portiuni ale aceluias san reprezinta un semn de alarma.
 • Senzatia de tensiune, furnicaturi, discomfort apare la inceputul procesului inflamator
 • In stadiile mai avansate apare durerea locala, apoi durerea care iradiaza
 • Ganglionii axilari sunt palpabili, mariti in volum si durerosi
 • Poate sa para febra
 • Deseori se pot palpa noduli in profunzimea sanului

Ideal este ca mama sa se adreseze de urgenta la medicul de specialitate la aparitia semnelor incipiente cand acest proces este reversibil si lactatia poate fi salvata.

In stadiile incipiente printr-o “mulgere” fortata, canalele galactofore pot fi desfundate si laptele chiar si “branzit” poate fi evacuat si lactatia revine la normal. Exista in orice farmacie acele pompe pentru san (atat manuale cat si electrice) care pot fi folosite pentru evacuarea laptelui. De altfel poate si trebuie folosita si inainte sa apara aceste complicatii pentru golirea completa a sanului.

Cum am mai amintit, in cazurile severe se poate ajunge la interventie chirurgicala si implicit tratament medicamentos. Chiar daca interventia rezolva problema imediat exista totusi urmari pe termen lung. Sanul este o zona gingasa a corpului. Are o structura glandulara, bogat inervata si vascularizata, dotata cu canale si canalicule complicate.

Trebuie avut in vedere ca orice interventie chirurgicala se vindeca cu cicatrici. Aceste cicatrici deseori pot fi retractile sau proeminente, ceea ce duce la distrugerea structurii normale a sanului si chiar blocarea definitiva a canalelor galactofore. In acest caz nici urmatorul copil nu va mai putea beneficia de o alimentatie cu lapte matern atat de pretios pentru dezvoltarea copilului. Aspectul estetic neplacut reprezinta o problema minora.

In orice caz, aplicarea pe san a leacurilor “babesti” gen gheata, iaurt, frunza de varza sau alte nebunii este contraindicata si foarte periculoasa.

Este pacat ca un numar relativ semnificativ de mame, mai ales la primul copil ajung in aceasta situatie. Preventia simpla prin aceste metode necostisitoare scuteste in proportie de peste 95% tinerele mame sa ajunga in situatia de a avea mastite complicate. Elementele prinicpale:

 • Toaleta sanului inainte si dupa supt
 • Golirea completa a sanului la incheierea suptului (cu ajutorul pomepi de san)
 • Controlul vizual si palparea sanilor in fiecare zi
 • Prezentarea “de urgenta” la medic la aparitia primelor semne de alarma.

 

Dr. Parti-Bugariu Ligia