Misterul Copiilor Galbeni (Icterul Neonatal)

By 27 June 2017Icter Neonatal
icter neonatal

Icterul neonatal – cand este normal si cand este boala.

Dar ce este totusi icterul neonatal ?!

Mai simplu spus culoarea “galbena” pe care o are pielea nou-nascutului in primele zile dupa nastere.

Pentru a putea intelege mecanismul de producere vom aminti cateva notiuni legate de hematii (globulele rosii ale sangelui).

Globulele rosii sunt celule speciale ale caror rol de baza este cel de a capta si lega oxigenul de la nivelul plamanilor (vehiculat prin intermediul respiratiei) si ulterior de a-l oferi spre utilizare tesuturilor intregului organism.

Pentru a-si indeplini aces rol celula trebuie sa inmagazineze o cantitate mare de hemoglobina  – adica componenta de baza a globulei rosii care efectueaza schimbul de oxigen si care este foarte bogata in fier (Fe). Practic, aceasta globula rosie este ocupata in cea mai mare parte de continutul de hemoglobina si nu mai are nucleu motiv pentru care viata ei in circulatie este limitata la 3-4 luni (in conditii ideale) dupa care celula moare, locul ei fiind preluat de alte hematii (globule rosii) “tinere” produse de maduva osoasa.

Foarte simplu zis – zilnic mor un anumit numar de globule rosii dar sunt inlocuite cu altele noi, tinere. Din celulele moarte, organismul recupereaza o parte din fier si componentele nobile iar reziduurile toxice rezultate prin moartea celulara sunt eliminate. Rolul principal in aceste procese il are ficatul.

Si acum ca am invatat impreuna cateva notiuni de baza haideti sa vedem in continuare cum se leaga ele in procesul de formare al icterului.

Inainte de nastere, fatul (viitorul nou-nascut) nu respira singur, asa ca hematia nu poate lega oxigenul din aer ci il primeste de la mamica prin intermediul plecentei. Procesul fiind mai enevoios si mai complicat globulele fatului sunt incarcate cu o hemoglobina speciala numita Hemoglobina Fetala care are o afinitate mult mai ridicata fata de oxigen (adica il leaga mult mai bine si mai repede).

Dupa nastere, nou-nascutul respira dar hemoglobina prezenta inainte de nastere nu mai este potrivita, aceasta legand prea mult oxigen.

Intr-un timp destul de scurt, globulele rosii purtatoare de hemoglobina fetala sunt distruse, ele fiind inlocuite cu globule rosii noi, tinere, purtatoare de hemoglobina tip adult adaptate la oxigenarea prin plaman.

Fiind vorba de o distrugere a unui numar semnificativ de globule rosii intr-un timp relativ scurt, in unele cazuri functia de epurare a toxicelor rezultate depaseste usor capacitatea ficatului (creste bilirubina) – prin acest mecanism apare icterul neonatal, culoarea galbuie in unele cazuri usor portocalie a pielii si a sclerelor (“albul ochilor”).

Daca aceasta culoare nu este foarte intensa, paleste si dispare in 5-7 zile atunci vorbim despre icterul fiziologicel NU reprezinta o boala .

icter

 

Cand consideram icterul neonatal o boala?

  1. Cand intensitatea colorarii pielii este mare, culoarea este mai mult portocalie; uneori si lacrimile pot fi colorate.
  2. Perioadele de somnolenta sunt prelungite, alimentarea devine deficitara, anevoioasa. Perioadele de somnolenta alterneaza cu scurte perioade de agitatie.
  3. Durata icterului este prelungita, depasind 10-14 zile.

Chiar daca coloratia pielii este atenuata, durata ce depaseste 14 zile obliga mama sa se prezinte la medicul specialist pediatru deoarece vorbim despre un icter neonatal prelungit – care POATE FI/ ESTE deja o boala.

Icterul neonatal prelungit are in principiu ca si cauza o distrugere mai masiva, mai accelerata a acestor globule rosii care depaseste capacitatea de epurare a ficatului pe un termen mai indelungat – prezenta unui nivel crescut de bilirubina in circulatie..

Pericolul pe care il ridica icterul neonatal prelungit este afectarea sistemului nervos, in special a sistemului nervos central respectiv creierul.

Medicul specialist pediatru, in aceste cazuri, va putea cuantifica gravitatea bolii prin analize de laborator. Marea majoritate a icterelor neonatale prelungite tratate la timp, nu lasa urmari pe termen lung.

De obicei, se combina tratamentul administrat oral cu fototerapia. Tratamentul este asemanator dar nu idendintic la fiecare caz. Alegerea medicamentului, doza si durata tratamentului trebuie sa fie sub controlul nemijlocit al medicului specialist pediatru – dozele medicamentoase se ajusteaza in functie de datele de laborator si in functie de greutatea sugarului.

Supravegherea nu se termina odata cu “decolorarea” pielii ci dureaza cel putin pana la normalizarea analizelor de laborator.

Exista si alte cauze rare ale icterului neonatal prelungit cum ar fi: malformatii hepatice sau ale cailor biliare, deficite enzimatice, modificari hematologice, etc; dar depistarea si tratarea acestora tine de competenta medicului specialist pediatru.

Oricare ar fi situatia, pentru linistea si siguranta dumneavoastra cel mai simplu este sa faceti o vizita la medicul pediatru, care fara indoiala va poate risipi temerile sau nelamuririle legate de icterul neonatal.

Dr. Parti – Bugariu Ligia